Amb simplicitat i un disseny molt didàctic, la web "Webs i utilitats" creada al punt Omnia de Badia del Vallès ha estat molt ben rebuda per altres dinamitzadors de la Xarxa Òmnia, ja que suposa un veritable catàleg dels aspectes més necessaris i bàsics per començar a moure’s pel món digital i la xarxa Internet.Aquesta setmana els hi han fet una entrevista que ha sortit publicada al web de "Xarxa Omnia".
De qui va ser idea de crear aquest web de recursos? La idea va ser meva, al principi, després vaig parlar amb la Cristina i la vam completar.
Ambdues sou dinamitzadores del Punt Òmnia de Badia del Vallès. L’experiència amb què compteu us ha influenciat en la creació de la web? L’experiència ha estat bàsica. Són anys de saber quins recursos necessita la gent que acudeix als punts Òmnia, anys que et pregunten, que tu els busques recursos útils, els en proporciones… I ens hem trobat moltes vegades que quan vénen al Punt tot va bé, però quan arriben a casa i han de fer el mateix no saben on buscar-los ni a qui preguntar res. L’experiència va revelar la necessitat de tenir-ho tot recopilat, no tant per evitar repetir sempre el mateix, sinó més aviat per tenir un accés més ràpid als recursos. Al principi repartíem un document amb totes les adreces més importants, un escrit on trobaves tots els enllaços, però això era massa complicat: se l’han d’endur a casa, han d’obrir el navegador, obrir els enllaços de tots els recursos… A la gent li costa.
Per això vau crear la web. Sí, i perquè la pàgina dóna autonomia a la gent en les hores lliures del Punt Òmnia. Proporcionem la web a la gent i aquesta pot usar els recursos les vagades que vulgui perquè ho tenen tot centralitzat. Tot i això, la web no ha nascut tant per treure’ns feina de sobre als dinamitzadors com perquè les hores lliures estiguin ben invertides. La web neix com un complement.
Aquesta web ha suposat algun canvi en l’oferta de cursos que impartiu al Punt Òmnia de Badia? No, de fet, encara no hem començat la nostra activitat regular de cursos.
Per tant, no us puc preguntar si heu usat la web per a algun taller o curs del Punt Òmnia, però ¿sabeu que hi hagi algun punt Òmnia que ho hagi fet? No hem pogut veure els efectes que la web té als tallers i als cursos, però ens han explicat l’efecte que ha tingut a altres punts Òmnia i hem trobat que ha estat molt positiu. Alguns dinamitzadors d’altres punts ens han dit que està molt bé i alguns coneguts nostres, gent jove, ens ha dit que ho recomanaran a la seva mare o al seu pare. Hem compartit la web per les xarxes i per correu electrònic i al principi constava de 200 visites acumulades, mentre que ara ja passa de les 1.000.
Quant temps heu trigat a crear la web? Jo vaig iniciar el projecte el maig de 2015 i he creat l’entorn i quatre apartats entre els mesos de maig i agost. La Cristina es va incorporar al Punt el mes de juliol i entre totes dues, en hores mortes, hem estat treballant en el projecte fins al mes de setembre per completar la web i acabar-li de donar l’última empenta, perquè al principi només teníem quatre apartats.
Pot ser que un dels motius pels quals ha tingut èxit és pel disseny, que és clar i compta amb icones grans? El disseny el vam pensar perquè fos útil, amb logos grans perquè fos visible per la gent gran, que són els qui més necessiten aquest recurs: la gent gran dels punts Òmnia. La gent jove ja sap quins són els recursos o com accedir-hi, i si no ho sap, els busca pel Google. Però la gent més gran de 50 anys sí que necessita aquesta web. L’apartat de descàrregues i el d’imatge i so sí que estan pensats per a la gent jove, però la resta de la web està feta per a la gent gran. Per exemple, ahir em va venir una dona i em va dir: “A casa, amb l’ordinador, no em funciona res i no puc estar trucant el meu fill cada cinc minuts... Què faig?” En aquest cas, la web és ideal.
Entrevista estreta de la web Xarxa-Omnia