45 anys Club d'esplai Bellvitge

Entrevista a Xavier Castellano Gires, director del Club d’Esplai Bellvitge.

El Club d'Esplai Bellvitge va néixer el 1969 a Bellvitge, un barri de l’Hospitalet en construcció, amb pocs recursos i una densitat de població important. Amb unes condicions urbanístiques i uns serveis molt deficitàries, un grup de joves van començar fent cinema infantil els diumenges.
Poc després, van organitzar unes colònies i van començar a fer activitat de lleure cada dia en uns soterranis que s’inundaven quan plovia. El moviment veïnal va aturar la construcció de més habitatges i es va aprovar un pla parcial, l’any 1977, que va reservar espais de zones verdes i equipaments. Un d’aquests va ser un solar per a construir un equipament pels infants i els joves. Cinc anys després, el 1982, ja amb la democràcia, es va inaugurar el nou equipament del Club amb la cessió del solar de l’Ajuntament, el finançament de la Generalitat i la signatura de convenis amb les dues administracions.

Com recordeu al club el seu naixement?Al Club de Bellvitge està l’origen de moltes coses: un model d’esplai referent al nostre país i la llavor de molts centres d’esplai de L’Hospitalet, el Baix Llobregat i Catalunya. El model es va configurar a partir de:
• Ser entitat ciutadana, sense ànim de lucre i de servei públic
• Esplai diari fent educació en el lleure i vida comunitària
• Una opció de qualitat educativa, amb infraestructures dignes i amb equips professionals tant remunerats com voluntaris.
• Col·laborar amb les administracions publiques i treballar en xarxa amb les entitats del barri i les escoles.
• Garantir l’equitat i l’accés de tots els infants i joves
En el Club trobem també la base inicial d’un gran projecte social i educatiu que és Fundesplai, la Fundació Catalana de l’Esplai, un dels referents principals de l’educació en el lleure del nostre país, un actor significatiu en el tercer sector a Catalunya i un aliat important de la comunitat educativa i les administracions públiques.
El Club és una capsa de somnis on volem que cada persona imagini el seu propi projecte i treballem junts per a fer-lo realitat. 


Quins valors fomenteu als nens? El Club d’Esplai Bellvitge té com a missió: “Educar en valors a infants, joves, adults i famílies, especialment del barri de Bellvitge, en el seu temps lliure, i esdevenir un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i inclusió social”.El Club es planteja una acció educativa impregnada de valors humans i té la voluntat de fer-los viure als infants i als joves, bàsicament a partir del testimoni dels monitors, de les activitats i projectes que es duen a terme i de les reflexions i emocions que provoca aquesta experiència. 
La nostra missió parteix, doncs, d'uns valors humans irrenunciables: Utopia, Solidaritat, Iniciativa i Felicitat.
Quines activitats realitzeu al llarg de l'any? L’esplai està format pels infants, joves i famílies que fan d’ell una entitat del barri on es vetlla per la participació de tothom i la seva integració.
Així doncs, a través de les nostres activitats, volem fomentar la vivència positiva ajudant a l’infant a desenvolupar la seva personalitat, afavorint la seva creativitat i potenciant els hàbits de vida quotidiana. Tenim activitats de lleure i suport escolar com ara recollida escolar, aula d’estudi, activitats extraescolars, excursions i grups de dissabte, fem colònies, campaments, rutes, camps de treball i intercanvis juvenils. També fem activitats de casal jove on es pot trobar activitats com ara dansa i teatre, jocs i projectes d’oci nocturn o projectes de voluntariat, emprenedoria social i ApS. Les activitats de GEPIS estan dirigides a joves i adults majors de 18 anys amb discapacitat psíquica lleugera o moderada i engloben activitats de cuina, informàtica, dansa i fins i tot futbol. 

Les tradicions i les festes populars són una part important del projecte de l'esplai on es pot trobar amb un grup de tabalers que participen molt activament a les festes del barri, una Colla de gegants i una ben formada Colla de diables que podreu trobar a tots els correfocs i festes populars. Les activitats amb les famílies també són molt importants a l'esplai Bellvitge. Fem excursions i sortides, hi ha una ludoteca per a famílies on els infants poden venir acompanyats dels seus pares. Organitzem converses sobre l'educació dels fills i fem cursos de català amb el Consorci de Normalització Lingüística. 
El Club d'Esplai Bellvitge celebra aquest any el 45è aniversari. Quines activitats heu organitzat per a commemorar-lo? L’acte central va ser el passat divendres 14 de novembre. Vàrem organitzar una festa que va comptar amb la presència de molts amics i col·laboradors del Club, d’associacions del barri i la ciutat, del món escolar i del món institucional. També ens van acompanyar el president de la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) Josep Gassó, el regidor de cultura de l'Ajuntament de L’Hospitalet Sr. Jaume Graells i la Consellera de Benestar Social i Família Neus Munté.
La festa es va iniciar amb per un espectacle infantil a càrrec del grup Xip-Xap, amb el suport de la Fundació La Roda, es tractava d’una activitat oberta al barri. Va continuar amb una cercavila cap als els antics locals de l’entitat. 
Posteriorment es va inaugurar l’exposició fotogràfica “la capsa màgica”, un recorregut per les sales del Club on hi havia fotos de la història del club organitzades cronològicament i temàticament (l’exposició romandrà oberta fins les festes de nadal) I per finalitzar la presentació d’un vídeo explicatiu de la història de l’entitat i del Club actual, lectura de somnis per al futur del Club i pastis i cava per a tots/es.
Quins canvis hi ha hagut en l’esplai en aquests anys? El nostre treball es contextualitza al barri de Bellvitge i per extensió a la ciutat de l’Hospitalet. Difícilment podríem separar els nostres objectius, accions i projectes de les necessitats del nostre barri. En aquests darrers anys, al barri, s'han fet moltes millores: l'arribada del metro, inauguració d'un segon mercat, la transformació de la Rambla Marina i de la Travessia Industrial, construcció de dos aparcaments subterranis i del parc de Bellvitge. A finals dels anys 90 es va construir el pavelló esportiu Sergio Manzano i es va obrir el campus universitari de la Universitat de Barcelona (1992), entre altres coses. Ja en l’actualitat s’ha construït un hotel de cinc estrelles i un centre cultural i biblioteca que també alberga la regidoria i els serveis socials. Avui Bellvitge és un barri ple de zones verdes, amb molts centres escolars, que registra un tràfic intern molt baix, tranquil i amb tot tipus de comerços i equipaments. 
L’esplai doncs s’adapta i dóna resposta a les noves necessitats socials des d’una triple perspectiva:
d’una banda realitza aportacions rellevants en la tasca de construcció de la ciutadania, també facilitem competències i habilitats socials favorables per la convivència i per últim, no podem oblidar que sovint cobrim necessitats d’atesa social a infants i joves que viuen en entorns socioeconòmics desfavorits, i que troben en el Club una alternativa constructiva a l’hora d’emplenar el seu temps lliure amb sentit, bo i enriquint el seu ventall d’experiències i d’oportunitats de creixement.
Quants membres té ara i quants monitors?
L’equip el Club és un equip molt compromès amb el projecte , en l’actualitat tenim un equip de 25 persones entre voluntaris i personal remunerat.
Organitzeu alguna activitat conjunta amb els altres esplais de la vila?
Al llarg de l’any amb els esplais de la ciutat i amb els de la Federació Catalana de l’esplai organitzem diferents festes com la dels Drets del infants, la castanyada o Sant Jordi.
Quants nens i nenes acolliu durant l'any? Aproximadament 500 infants i joves.
Quin és el vostre propòsit pels pròxims 45 anys?
En paraules d’un nen del nostre Esplai: “El meu somni és que tots els nens i nenes del món puguin tenir un Club d’Esplai com el que tenim nosaltres a Bellvitge.” ( Gabriel Murga. Grup Espantalls. 5 anys).
En l’actualitat, el Club d’Esplai Bellvitge és una entitat que desenvolupa amb més de 500 infants i joves a l’any activitats que van des de les més tradicionals d’esplai, fins a d’altres centrades en l’àmbit escolar o formatives. L'entitat no tanca cap mes de l’any, perquè a l’agost organitza un casal d’estiu per donar resposta a les necessitats dels infants en situació de vulnerabilitat social.

Felicitats per la feina feta i endavant 45 anys més. Moltes gràcies


Podeu mirar l'album de fotos de la festa del 14 de novembre fent clic AQUÍ i donar una ullada al vídeo de la festa AQUÍ