Del Raval a la feina del món rural

Els nois del Casal Jove Atlas del Raval han treballat de valent, del 23 al 30 de juliol, fent tasques de neteja i obrint camins al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Una oportunitat per participar colze amb colze amb els veïns i veïnes del Pallars Sobirà i treballar el respecte vers la natura i la cultura de l’esforç.

El camp de treball és una activitat de servei que està dins les línies de treball del Casal amb joves amb risc d’exclusió social que es fa a Tavascan (Lledorre, Pallars Sobirà) des de fa quatre anys. Enguany, 17 noies i nois, entre 16 i 20 anys han participat en tasques de rehabilitació de patrimoni històric i de neteja de l'entorn natural, juntament amb un grup d’educadors del Casal i en col·laboració amb veïns de la zona.
Per als joves, és molt important poder fer feines fora del seu context habitual, sovint massa marcat per les dificultats, per poder retornar al setembre amb molta més autonomia i confiança per afrontar els reptes del dia a dia.
El grup s’ha allotjat al campament de Bordes de Grau i també ha participat de la neteja de sotabosc i els camins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a més de netejar els voltants del poble de Lleret d’herbes per reduir el risc d’incedi i retirar les pedres dels voltants del castell de Tavascan. A més de les tasques de neteja, durant els dies que ha durat el campament, també s’ha potenciat l’educació medioambiental i la col·laboració dins del grup.
El camp de treball està organitzat pel Casal dels Infants i l’Ajuntament de Latorre, terme municipal al qual pertany Tavascan i aquest any ha celebrat la seva quarta edició. L’estada es realitza, també, gràcies a la col·laboració del Camping Bordes de Grau, que fa posible que els nois i noies del Casal Jove Atlas tinguin les mateixes oportunitats de participar en un camp de treball que la resta de nois i noies de la seva edat.
El Casal Jove Atlas és un projecte del Casal que té com a objectiu formar i educar en el lleure a joves d’entre 12 i 20 anys. El programa vetlla perquè els nois s’integrin en l’entorn i dediquin el seu temps lliure a tasques constructives que els puguin donar eines per encaminar el seu futur. Dins el Casal, les noies i nois i han trobat un espai on poder desenvolupar les seves motivacions, interessos i necessitats.