Revetlla o Berbena?

Revetlla o Berbena?

Encara que sembli que, en català normatiu, el nom de la nit de Sant Joan sería revetlla, el ser és que el correcte, és dir-l´hi Berbena de Sant Joan. Això és deu a que, antigament, les parelles d´ enamorats recollien aquella nit una planta anomenada Berbena, doncs hi havia la creença que, aquesta planta, portava amor i felicitat a qui la collia durant la nit de Sant Joan. Aquest fet va fer que d´ aquesta màgica nit s´ anomenes la Berbena de Sant Joan.



La Flama del Canigó

La popularitat de la festa de Sant Joan a tot l´ àmbit dels Països Catalans ha fet que s´ hagi intentat donar-li un caire de festa nacional, simbolitzada amb la flama del Canigó. Aquesta flama, que prové d´ una foguera encesa la nit del 22 al cim d ´ aquesta mítica muntanya , és la que encén les fogueres i obre la celebració de la festivitat de Sant Joan a un gran nombre de pobles i viles de les terres catalanes.

Festa i tradició

Per Sant Joan es compleix el solstici d´ estiu . El sol arriba al seu zenit després del recorregut més llarg de l´ any. Així doncs, es produeix el dia més llarg i la nit més curta. Aquesta celebració coincideix amb una festa solar molt antiga.
Des de fa temps moltes cultures celebren el solstici d’estiu d’una manera molt especial. A Catalunya la nit del 23 al 24 de juny és la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o, com tothom la coneix, la Nit de Sant Joan.
Sembla que l’origen de la revetlla podria ser pagà i provindria de les civilitzacions més antigues. Per altra banda, segons la interpretació del cristianisme, és la commemoració del naixement de Sant Joan, que va ser a les 12 de la nit.


La tradició explica que l'inici de les fogueres es troba en l'intent de donar força al sol, ja què s'havia observat que a partir d'aleshores el dia començava a escurçar-se. Per Sant Joan també es dóna al foc la qualitats de la regeneració o de la fertilitat, d'aquesta manera, sorgeix el ritual de cremar a les fogueres tot allò que ja no volem, com un símbol de renovació, o de saltar-les per tal de regenerar-nos, tenir sort, amor o salut. També es diu que el fum de les fogueres purifica l'aire i les seves cendres ajuden a fer més fèrtils els camps. Altres, però, expliquen que el foc manté allunyades les criatures fantàstiques que surten i es reuneixen la nit de Sant Joan, també anomenada la Nit de Bruixes.


Hi ha un altre element que adquireix virtuts purificadores aquesta nit: l'aigua. Els rituals de banys al mar, llacs o rius en són un exemple, així com la creença que les aigües tenen tot tipus de propietats curatives per Sant Joan. D'altra banda, també es creu que les plantes que es cullen aquesta nit tenen virtuts guaridores. La farigola i el romaní allunyen la malastrugança, les branques de pi funcionen com a amulets i la berbena proporciona fortuna a qui la troba, a més de donar nom a la revetlla.