UBUNTU per tot l'any!


Un antropòleg va proposar un joc als nens d'una tribu africana. Va posar una canasta plena de fruites prop d'un arbre i li va dir als nens que aquell que arribés primer guanyaria totes les fruites.

Quan va donar el senyal perquè correguessin, tots els nens es van prendre de les mans i van córrer junts, després es van asseure junts a gaudir del premi.

Quan els hi va preguntar per què havien corregut així, si un solament podia guanyar totes les fruites, li van respondre: UBUNTU, com un de nosaltres podria estar feliç si tots els altres estan tristos?

UBUNTU, en la cultura Xhosa significa: “Jo sóc perquè nosaltres som.” És una paraula que els sud-africans fan servir per parlar de la lleialtat de les persones, la importància de viure en societat i de millorar gràcies a la resta de persones. És una paraula que fan servir quan parlen de concòrdia, humanitat, perdó i voluntat de ser solidari.

"Els africans tenim això que es diu "ubuntu". Tracta de l'essència de l'ésser humà, forma part de l'obsequi que Àfrica donarà al món. Suposa hospitalitat, cuidar dels altres, ser capaç de caminar un quilòmetre més per una altra persona. Pensem que una persona és persona a través d'una altra persona, que la meva humanitat està atrapada amb la seva"

Desmond Tutu.