Festa de Santa Eulàlia 2013


El passat dimarts 12 de febrer es va commemorar la festivitat de la patrona de Barcelona, Santa Eulàlia. 

Una festa on la ciutat omple els carrers d’activitats dirigides al públic per a totes les edats durant 3 dies. El tret de sortida va tenir lloc dimarts amb la col·locació tradicional del Penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament i la lectura del tradicional pregó elaborat amb les propostes de més de 350 alumnes de primaria adreçades a l'Ajuntament."Jo vull... una ciutat digital!", va ser el missatge principal d'enguany. Tot seguit començà la Passejada de les Laies on totes les gegantes i gegantones es converteixen en "Laies" i protagonitzen una cercavila . 
En aquesta festa, dedicada principalment als nens i nenes de Barcelona,  es pot gaudir d’actes tradicionals com desfilades de tabalers, les actuacions dels Falcons de Barcelona, els protocols de l’Àliga de la Ciutat i el seu seguici, les cercaviles de gegantons, la matinada de grallers a la Baixada de Santa Eulàlia, les Laies es fan a la mar, la XXXI trobada de gegants a Ciutat Vella, el seguici de Santa Eulàlia, la ballada de Sardanes, la cercavila del Seguici Festiu de Reus, les desfilades musicals, la diada castellera i el correfoc de Santa Eulàlia, entre d’altres. A més a més, altres entitats i administracions de la ciutat organitzen accions culturals coincidint amb la festivitat com  les portes obertes de més de 25 museus de Barcelona, exposicions d'elements festius i tradicionals o festivals com  el "workshop".

Historia i Tradició.
Segons la tradició, Santa Eulàlia era filla de Barcelona quan l'emperador Diocleciano va decretar una persecució sense treva contra els cristians. Santa Eulalia, amb només 13 anys, es va presentar davant del cònsol i li va dir que ella era cristiana i ho va increpar durament per la fúria amb la qual aquest tractava als cristians. Diocleciano va tancar la noia a la presó del Call al final de la Boqueria  i la va condemnar a sofrir tretze tortures, com tretze eren els seus anys. 
La tradició  descriu detalladament les tortures: Començaren amb una tanda d'assots,li van cremar els pits, li van obrir les carns amb ferros candents  en veure que no defallia li van ficar els peus a les brases i li refregaven les nafres amb vinagre. Li van tirar oli bullint i després plom fospel cap.
La van ficar en un barril ple de vidres trencats i claus i la van fer rodar per la Baixada de Santa Eulàlia. També va ser  tancada en un corral de puces, "El Call dels Puces". Seguidament la van passejar nua  damunt d'una carreta i el cel es va apiadar d'ella i fent caure una gran nevada que va cobrir la seva nuesa. Després de totes aquestes tortures la van crucificar  en una creu amb forma de "X" .
Eulalia va ser enterrada pels cristians de la ciutat i després, a l'edat mitjana, van amagar el cos perquè els musulmans no ho trobessin. L'any 877, per ordre del rei Carlos el Calvo, el Bisbe franc Frodovino va trobar el cos amagat en una antiga església situada just en el lloc de l'actual Santa María del Mar i es va disposar el seu trasllat a la catedral de Barcelona.
Eulalia va ser la patrona de Barcelona fins que, l'any 1687, la Verge de la Mercè va salvar als barcelonins d'una terrible plaga de llagostes i, com a agraïment, el Consell de Cent li va atorgar el títol que fins llavors havia pertangut a Santa Eulalia. Però aquesta és una altra història.

 www.bcn.cat/santaeulalia