35 Aniversari del Centre Esclat

Fer anys sempre és motiu d'alegria i si es fan 35 treballant l'educació al lleure molt més. El Centre Esclat enguany fa 35 que acompanyen infants, joves i famílies en el seu procés de creixement, maduració i capacitació laboral des del mon de l'educació en el lleure. Això que es diu ràpid és tota una gesta i molt més amb la situació en que ens trobem tots i en especial el tercer sector.
El Centre Esclat  és una entitat sense afany de lucre que promou diversos projectes socioeducatius adreçats a infants, joves i adults del barri de Bellvitge i de tota la ciutat de L’Hospitalet, incidint d’una manera especial en els col·lectius en situació de risc.


Història 

L’Esclat va començar el gener de l’any 1978 en resposta a una necessitat molt concreta: el barri de Bellvitge, a L’Hospitalet de Llobregat, comptava amb 10 anys de vida, i amb molta població d’infants i adolescents que quan sortien d’escola el més fàcil era rondar pels carrers. Una germana teresiana, Montserrat Ortiz, proposa fer un Esplai. Aviat s’aconsegueixen uns locals a la Rambla Marina, 50 –encara ara la seu de l’entitat- i així comença a caminar L’Esclat.
Durant tots aquests anys d’existència el Centre Esclat ha anat adaptant-se a nous reptes per donar resposta principalment a les necessitats dels infants i joves en risc d’exclusió social. Així va néixer ben aviat l’Aula Taller, adreçada a adolescents de 14 a 16 anys. Amb els anys han anat sorgint els altres projectes: la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida), la Formació Ocupacional, el Centre Obert, el Punt Òmnia, i el Servei d’Orientació Laboral.
Mariló Aneas Pérez és la coordinadora del Centre Obert i Esplai i ens ha explicat com L’Esclat és una entitat que ha anat creixent gràcies a la voluntat i l’esforç de moltes persones i institucions, conservant sempre el seu fil conductor imprescindible: el treball a favor dels infants i joves, especialment en risc d’exclusió, que viuen situacions precàries, i que en la graella de sortida, la seva motxilla ja no va carregada de les mateixes oportunitats que la dels seus companys i companyes. El seu treball és més difícil i per això l’Esclat vol estar al seu costat. 

Quants formeu l'equip de l'entitat? Cóm us organitzeu?

A l’Esclat donem molta importància a les relacions personals, convençuts/des que amb el diàleg fem créixer la dignitat de les persones. L’infant, l’adolescent, el jove o l’adult han de ser els protagonistes del seu creixement.
El que dóna valor a un procés educatiu és la capacitat que té per ajudar a descobrir les possibilitats de cada persona, perquè aquestes es convertiran en motor de canvi, i generaran oportunitats al llarg de la vida. 
Tots els professionals compartim una mateixa missió i uns valors comuns que ens guien en la manera de realitzar la nostra feina.L’equip intenta compartir una mateixa visió sobre el projecte, les estratègies, el procés que cal anar fent i els resultats esperats. Això vol dir moltes estones de reflexió sobre l’acció concreta que els/les educadors/es realitzem en el dia a dia. 
Cada projecte té el seu equip de professionals, que molt sovint es complementa amb la presència de voluntaris/es i estudiants en pràctiques. L’Esplai i el Centre Obert està format per la direcció general del Centre, la coordinació pedagògica, els monitors/es, els/les educadors/es socials, i el voluntariat. Donem molta importància al treball en equip i per aquesta raó l’equip té dues reunions setmanals: una de coordinació de l’activitat i una altra de reflexió pedagògica on s’exposen els casos dels infants per a buscar línies d’acció de forma conjunta.

Quines activitats realitzeu?

L’Esplai i El Centre Obert funciona habitualment de dilluns a divendres, de 15h. a 20h. En caps de setmana hi poden haver activitats extraordinàries, i en temps de vacances escolars l’horari s’amplia per a poder realitzar casals i colònies.
Feu clic per ampliar









Quina es la vostra relació amb  La Roda?

Ja fa molts anys que l’entitat es va adherir a la Roda i que apostem per un treball conjunt. Des dels nostres projectes d’infància, el Centre Obert i l’Esplai, promovem i impulsem les diferents accions nascudes de la seva iniciativa i apostem per la lluita contra les mancances culturals de la ciutat. 
Per un costat, la Roda ens dóna l’oportunitat de què els nostres infants, joves i famílies puguin créixer mitjançant diferents espais lúdics i d’aprenentatge, gràcies als espectacles d’animació i  tallers. Aquestes accions són part del nostre Projecte Educatiu, bàsiques i molt necessàries per fer possible el desenvolupament del nostre quotidià en clau de millora i qualitat. Fomentem els valors democràtics, la participació comunitària i la interculturalitat entre d’altres. 
També, ens possibilita que l’equip educatiu tingui opcions formatives. La Roda ens facilita vies formatives en quant la nostra tasca educativa, per adquirir coneixements teòrics i pràctics i fer un treball transversal d’equip, a nivell individual i de grup. Fomentar la formació continuada, optimitzar la professionalitat i aconseguir nous recursos que ens facin guanyar més qualitat pedagògica i educativa és un dels nostres objectius. 
A més, La Roda ens facilita difusió i comunicació entre les diferents entitats i la Fundació, aspecte que ens aporta experiència, col·laboració i treball comunitari. Ens enriqueix i ens uneix, completant el treball que es fa des de cada entitat i esdevenint un projecte comú de ciutat.

Després de 35 anys, quina es la vostra aposta de futur?

L’Esclat vol continuar fent camí davant les necessitats del barri i la ciutat. Volem continuar amb allò que fem i seguir projectant, creant i creixent per millorar i optimitzar la nostra tasca. 
El nostre futur es dibuixa al costat dels infants, els joves i les seves famílies. L’acompanyament a les nostres famílies i infants ens enforteix i ens defineix com una entitat que les acull amb una vinculació i suport en l’educació dels seus fills/es a través del lleure, com a eina de transformació social. L’Esclat, com a entitat acollidora i participativa, permet a les famílies formar part d’un projecte construït per tots i per a tots i volem continuar treballant en aquesta línia. 

A més, som una entitat històrica en el territori, que ja funciona des de fa 35 anys!!!!El barri coneix la nostra activitat i confia en el nostre tarannà. Hem col·laborat des de llavors amb els diferents serveis, centres i associacions, i aquesta col·laboració es cuida i manté des de la proximitat i la quotidianitat. Tenim predisposició, motivació i una forta inclinació pel treball comunitari i en xarxa i el nostre futur es dirigeix en aquesta direcció.

Moltes felicitats amics!!!!!