Els Tres Tombs

Foto: Federació Catalana dels Tres Tombs
La cavalcada dels Tres Tombs forma part de les celebracions que es fan en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals de granja i domèstics. És per això que la majoria de cavalcades arreu de Catalunya se celebren al voltant de la diada de Sant Antoni, el 17 de gener, tot i que el calendari s’estén molt, havent-hi poblacions que celebren les seves desfilades més enllà de febrer i fins i tot març.


Segons la tradició cristiana, Sant Antoni era un gran amic dels animals que es dedicava a protegir els animals de càrrega i que es feien servir en les feines del camp. Quan veia un animal desvalgut o ferit, el Sant el curava i el protegia dels perills.  Es per això que els traginers i homes de camp, dependents de la feina realitzada pels animals, tinguessin una profunda devoció cap a Sant Antoni, ja que aquest havia de protegir i tenir cura del benestar dels seus animals.
 El dia de Sant Antoni es donava festa als animals  i se’ls portava a beneir per tal que no patissin cap mal. De camí cap a l’església, els propietaris exhibien els seus animals que prèviament havien engalanat per a tal esdeveniment. Originàriament es donaven tres voltes a l’església on s’havien de beneir als animals (tres tombs) i d’aquí ve el nom de la cavalcada.
En l'actualitat, són moltes les poblacions que celebren aquesta tradició que data del segle XVIII i la festa a passat a ser un homenatge a aquelles persones, el traginers, que amb les seves bèsties, els cavalls, mules i rucs han representat una forma de viure i de treballar a Catalunya.
Enguany, la Federació Catalana dels Tres Tombs, celebrà el Pregó d'inici de temporada 2013 el 7 de gener a Mataró amb l'actor Joan Pera.

Calendari dels Tres Tombs:   http://www.federaciotrestombs.cat