20N Drets dels Infants


1.-Tots els nens i nenes sou diferents —perquè heu nascut a llocs diferents, perquè teniu famílies diferents, perquè feu coses diferents, perquè uns teniu els cabells rossos i uns altres els teniu negres...—, però tots sou iguals pel que fa als drets que teniu.
2.-Tots els nens i nenes teniu dret a ser cuidats i a tenir tot el que cal per a poder créixer bé
3.-Tots els nens i nenes tenen dret a tenir un nom i a ser d’un lloc i a tenir una nacionalitat.



4.-Tots els nens i nenes del món tenen dret que els ajudin a néixer en les millors condicions i a tenir menjar, un lloc on viure, esbarjo i atencions des del naixement.



5.-Si algun nen o nena té algun problema, té dret a rebre ajuda i atenció especial per a poder-lo superar.
6.-Tots els nens i nenes teniu dret a ser estimats. Per això teniu dret a una família.


7.-Teniu el dret d’aprendre, per això cal que tothom faci els possibles per facilitar que tots els nens i nenes aneu a l’escola. A l’escola, tens dret a sentir-te bé i a divertir-te alhora que aprens.

8.-Teniu dret a què et protegeixin.
9.-Teniu dret a no treballar fins que sigueu grans i teniu dret que ningú no us faci mal.

10.-Teniu dret que, sigueu d’on sigueu, visqueu on visqueu, sigueu com sigueu, ningú no us deixi de banda, ningú no us prengui els drets ni us faci sentir malament per cap d’aquests motius.


Aquest any, la Fundació La Roda col·labora novament a la commemoració del Dia Internacional dels drets dels Infants a través de les activitats organitzadas per les entitats adherides a La Roda.
És important, recordar cada any amb aquesta commemoració dels drets dels infants que ells són els que més pateixen i els més silenciosos i hem de parlar per ells o ningú no ho farà.


Hi serém dissabte 22 amb els companys de la Mina a l'acte lúdic tancant tota una setmana d'activitats de sensibilització a les escoles i a les entitats que treballen amb la mainada.

Aquell mateix dia, també col·laborarem amb l'ajuntament de Ripollet, l'esplai Estel i Apadir a la gran festa que es farà al pati del Casal de Joves on hi haurà dinar de germanor, tallers i espectacle programat per La Roda.

Ballarem amb els amics dels esplais del Baix Llobregat a la Plaça de les Cultures amb l'espectacle Ambäukatunàbia.




La Convenció sobre els Drets de l’Infant

Per protegir els drets de les nenes i els nens, les Nacions Unides van redactar un acord internacional anomenat Convenció sobre els Drets de l’Infant. La Convenció fou aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989 i va representar un gran pas endavant, perquè per primera vegada es van recollir en un únic document tots els drets que tenen els infants i que són de compliment obligat. A més, també per primer cop, amb aquesta Convenció es va decidir que els infants són subjectes de drets, això vol dir que poden actuar, participar i exercir els seus drets en tots els temes que els afecten. UNICEF és l’agència de les Nacions Unides que té la missió de fomentar i protegir els drets aprovats a la Convenció.

La Convenció recull en 54 articles els drets que tenen les persones menors de 18 anys de tot el món i les obligacions dels Estats que l’han signada. Té quatre principis bàsics que sempre s’han de tenir en compte i que guien el compliment de tots els drets: No-discriminació, Interès superior de l’infant, Dret a la vida i Participació.