Mosaic de colors


Temps de Joves” i “Pintant 50 anys de barri a ulls d'infants i joves” són el resultat dels Tallers de documentals participatius realitzats a la Rotllana i al Centre Juvenil Satèl·lit i que formen part del projecte Mosaic de Colors de La Fundació La Roda amb l'associació Fora de Quadre. 

El projecte Mosaic de colors és un projecte de La Roda amb el que es treballa per millorar el lleure infantil i juvenil, lluitant contra l'exclusió i promovent l'ús del català mitjançant les arts escèniques, la cultura i les tradicions festives. 




Amb el grup de joves i l'equip tècnic del centre juvenil Satèl·lit es va decidir enregistrar tot el procés de creació d'un mural pintat al barri com a una iniciativa d'acció comunitària i que representa 50 anys de la història del barri de Montornés Nord. El resultat va ser un vídeo de 17 minuts amb el Montornès d'abans vist amb els ulls d'ara.

Els joves de l'entitat la Rotllana van fer un vídeo titulat “Temps de Joves”, on fan un recorregut per la seva entitat a través dels joves que participen i formen part els diferents projectes i activitats amb l’objectiu de reflectir a través d’entrevistes la tasca social que realitza l’entitat en els barris de Llefià i la Salut de Badalona.



Aquesta realització de documentals participatius permet analitzar el món que ens envolta i implicar-nos-hi. El procés de creació d’un documental porta implícites moltes qualitats que el fan ideal per a treballar diversos aspectes. Entre d’altres, serveix per a reflexionar sobre un tema concret, per a dinamitzar grups plurals i heterogenis o per a aprendre un llenguatge que cada vegada té més preponderància, l’audiovisual. 

Però més enllà d’un procés tècnic de realització de documentals, la seva elaboració dóna l’oportunitat als joves participants d’analitzar la societat, al mateix temps que es promociona la justícia social, la sostenibilitat, la igualtat entre homes i dones, la defensa dels drets humans, el respecte a la diversitat cultural, etc. 

El resultat d'aquests tallers ens ha demostrat, entre altres coses, que enforteix els grups i les seves capacitats dotant-los d’identitat, alhora que reforça el consens i la negociació igualitària per a crear realitats compartides.

Dona una ullada AQUÍ al projecte Mosaic de colors