L'HOME DELS NASSOS!!!



L’home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l'any. Només se’l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d'any.
Segons el Costumari de  Joan Amades, l’home dels nassos sembla ser una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l’home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l’any. Els nens s’imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l’any li queda només un dia per acabar.

Diuen que passa de camí cap a una terra imprecisa i hom parla a la mainada d’aquests tres-cents seixanta-cinc nassos perquè sigui cercat entre la multitud, esverant-los dient que ja ha passat per l’indret fa una estona. Els nens i nenes, que de vegades els costa entendre el joc de paraules i la situació d'espai temps, fa que imaginin un personatge curiós i un xic terrorífic que només poden veure en aquest únic dia de l'any.


Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l’acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. Actualment, en algunes ciutats o pobles s’organitza un cercavila amb un capgròs representant l’home dels nassos.

Aneu, aneu a veure si el veieu! 

http://www.festes.org
'Costumari Català. El curs de l'any"  de Joan Amades
http://www.joanamades.cat