150 anys de pessebrisme associatiu a Barcelona


Ara fa 150 anys van associar-se els pessebristes de Barcelona. Per aquest motiu, aquest Nadal del 2012 s’organitzen una sèrie d’activitats arreu de Catalunya, sobretot a Barcelona. A més, enguany s’escau també una altra celebració important: fa cent anys que es va inventar a Catalunya la tècnica del diorama, una tècnica que ha estat molt conreada i ha dut el nom de la capital de Catalunya a molts indrets del món, ja que és coneguda com a Escola Barcelona. 


Per això els diorames tindran un especial protagonisme el Nadal d’enguany a Barcelona. Seran presents a les seus de bona part dels Districtes de la ciutat i també al tradicional pessebre de la Plaça Sant Jaume. En aquest indret del cor de la ciutat, tres boles de Nadal albergaran tres diorames amb sengles escenes nadalenques: l’Anunciació, l’Arribada dels Reis d’Orient i el Naixement. El paisatge de fons de cadascun dels tres quadres escènics estarà inspirat en obres de grans mestres de paisatgisme català. Així, el diorama de l’Anunciació tindrà com a fons una recreació de l’obra “Pati blau”, de Santiago Rusiñol, el diorama de l’Arribada dels Reis d’Orient una recreació de l’obra “Vista panoràmica d’una costa catalana”, de Ramon Martí Alsina, i finalment, el fons del diorama del Naixement estarà inspirat en l’obra “El pati de l’Hostal, Vallirana”, de Joaquim Mir. Les figures seran realitzades en pasta de cartró i fusta per la prestigiosa empresa olotina Art Cristià, fundada el 1880 pels germans Joaquim i Marià Vayreda.

De les moltes activitats que poden fer-se aquests dies de Nadal, una d’aconsellable és fer un recorregut per alguns d’aquests pessebres, a on també hi trobarem cantades de nadales per part dels Cors d’en Clavé. Encara que hi dediquem tot un dia, no els podrem veure pas tots!

http://www.tornaveu.cat/edicio-67/referent/9426/150-anys-de-pessebrisme-associatiu-a-barcelona